Waarom is Toscaanse Olijfolie zo goed?

vrijdag 14 juli 2017

Waarom is Toscaanse Olijfolie zo goed?


gepost door Kiri (14/07/2017)

Toen we vorig jaar Toscane bezochten, gingen we naar een wijn- en olijfboerderij. De eigenaresse overdreef niet toen ze vertelde dat veel klanten haar olie de beste vinden die ze ooit hebben geproefd. Een paar druppels olijfolie waren al genoeg om ons te overtuigen, deze olie had een overtuigende kenmerkende smaak zeker in vergelijking met olijfolie uit de supermarkt.

Olijfolie uit Toscane heeft een plezierige scherpe nasmaak, en we namen dan ook zoveel mogelijk flessen mee naar huis. Toen de laatste druppel olie over een salade werd gegoten waren we even in paniek, maar niet voor lang. Olijfolie kan gemakkelijk door heel Europa worden verzonden.  Ik hoef gelukkig niet meer zonder te leven.

Anders dan bij goede wijn wordt olijfolie niet beter naarmate de olie ouder wordt. Hoe verser de olie is produceert des te beter de smaak. De olie in Toscane wordt vaak gemaakt op boerderijen en wijngaarden waar ook uitstekende wijn geproduceerd wordt.

De smaak verandert iets, afhankelijk vak het deel van Toscane waar u verblijft, omdat het landschap, de bodem en de olijfbomen heel wat kunnen verschillen. De kwaliteit is consistent in de regio, maar de extra vergine olijfolie uit de Chianti-regio wordt als de beste beschouwd.


De reden waarom olijfolie uit Toscane uitstekend is

In Toscane is olijf niet alleen een ingrediënt, het is een levensstijl. Inwoners van Toscane gebruiken iedere dag olijfolie, het is een deel van hun leven. En waarschijnlijk het belangrijkste ingrediënt in de meeste maaltijden.
Er wordt weinig boter gebruikt want er wordt olijfolie over het brood gesprenkeld. Olijfolie maakt samen met zoutloos brood al eeuwenlang deel uit van het Toscaanse eten. Het wordt gebruikt bij het koken maar ook als dressing voor salades.
De liefde voor olijfolie is terug te vinden in de productie ervan. Men weet hoe een olijfolie van goed kwaliteit moet proeven en gebruiken alleen de beste olijfolie voor hun gerechten.

Hoge standaard

Extra vergine olijfolie mag geen zuurgraad hebben onder de 0,8% en er mogen geen chemicaliën in voorkomen. Deze regels helpen om een goede kwaliteit te kunnen waarborgen. Tussen het plukken van de olijven en het persen van de olie zou niet meer dan vier tot zes uur moeten zijn.  Als de olie op de plek waar deze wordt gemaakt ook wordt gebotteld kan de frisse smaak worden behouden. Olijfolie wordt niet beter wanneer deze ouder wordt, zeker niet wanneer de temperatuur niet optimaal is.


Kweken van olijven

Ten slotte is het heel belangrijk dat de condities om mooie olijven te kweken gunstig zijn. Toscane heeft het juiste klimaat en vruchtbare grond waardoor hier de mooiste olijfolie kan worden geproduceerd. Ook groeien hier de juiste soort olijfbomen, inclusief de Leccino, Pendolino, Frantoio en Moraiolo. De technieken die worden gebruikt bij het plukken en het maken van de olijfolie worden al generaties doorgegeven en geperfectioneerd. De olijven worden meestal met de hand geplukt zodat de olijven niet beschadigt raken en de smaak behouden blijft. Weten wanneer de juiste tijd is om olijven te oogsten is een kunst, omdat dit de smaak en de zuurgraad bepaalt. 

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op