Mijn favoriete bergdorpen in Toscane

vrijdag 24 juni 2016

Mijn favoriete bergdorpen in Toscane

gepost door Kiri 24/06/2016

Toen we besloten op vakantie te gaan naar Toscane, wilde ik zeker genoeg tijd inplannen om zo veel mogelijk bergdorpjes te gaan bekijken. Toscane staat bekend om de adembenemend mooie, middeleeuwse bergdorpjes die het hart veroveren van iedereen die deze streek bezoekt.  We gingen voor een week, dus we konden niet zoveel dorpen zien als ik had gewild. We hebben er daarom nog een aantal op het verlanglijstje voor ons volgende bezoek staan, maar dit zijn (tot nog toe) mijn favoriete bergdorpen in Toscane.

Lucca heeft ons hart gewonnen. Het voelt anders aan dan de andere dorpen, omdat het niet zo hoog lijkt te liggen en een indrukkende stadswal rondom heeft. De stadsmuur van Lucca is zeer verschillend van andere stadswallen: één van mijn mooiste herinneringen van onze vakantie is onze fietstocht over de stadswallen van Lucca met huurfietsen.

Als u op de stadswal richting het stadje kijkt, kunt u zien wat er daar gaande is, en als u de andere kant op kijkt, geniet u van het uitzicht over de omringende bergen. Het was heerlijk zo te fietsen in de zon, tussen de dorpsbewoners die met hun honden op het pad rondom het stadje wandelden. Lucca heeft veel restaurants en cafés, er stroomt een kleine rivier door het stadje en er zijn veel winkels waar souvenirs verkocht worden, zoals bijvoorbeeld de beroemde olijfolie die hier gemaakt wordt. 

Ik had al veel gehoord over het populaire San Gimignano. Het is een bekend bergdorp dat veel toeristen trekt en het is wel duidelijk waarom het zo populair is. Het mag zeker niet ontbreken op uw reisschema als u van bergdorpjes houdt. Als u erheen rijdt, ziet San Gimignano er van een afstandje al sfeervol uit, magisch bijna. Ik zou u aanraden om er 's morgens heen te gaan. Wij waren er rond lunchtijd en op dat tijdstip reden er vrij veel auto's het dorp in: als u er vroeger aankomt, kunt u waarschijnlijk makkelijker een parkeerplaats vinden.

Het meest indrukwekkende van dit plaatsje was voor mij de bouwkunst en het stratenplan. Toen we door de smalle keistraatjes wandelden, voelde het aan alsof we op binnen kasteelmuren liepen. Het heeft, net als andere bergdorpen, ook schitterend uitzicht. Loop daarom zeker even naar het uitzichtspunt waar u foto's kunt maken. Er zijn veel winkels die van alles verkopen, van wijn en Italiaanse vleeswaren tot allerhande pastasoorten en zoete koekjes. Bezoek ook zeker de Duomo di San Gimignano: een indrukwekkende kerk uit de twaalfde eeuw.


Radda hoort zeker in mijn top 3, met name omdat het minder toeristisch is dan enkele van de bekendere locaties. Het is verfrissend en uniek, met één van de beste uitzichten van de regio. Alle restaurants, bars en winkels zijn in handen van dorpsbewoners en verkopen verse, lokale producten.

Bar Dante, in een hoek van het stadje, is een leuke plek om te ontspannen en mensen te kijken. We hebben hier een paar keer gebak en koffie besteld. Radda heeft ook een kunstgalerie in het centrum, een wellnesscentrum (mocht u tijd hebben voor een behandeling), een paar wijnwinkels waar u de wijnen eerst kunt proeven en verschillende restaurantjes. 

Montalcino is de thuisbasis van de beroemde Brunello di Montalcino-wijn, één van de duurste rode wijnen van Toscane. We stopte hier op de terugweg van de natuurlijke heetwaterbron bij  Bagni San Filippo. We parkeerden de auto en liepen de trappen op. Wat volgde, was prachtige uitzicht over de heuvels en bergen: echt heel spectaculair. Montalcino is een vrij klein bergdorpje en zeer geschikt om onderweg even te stoppen. We hebben er geluncht en wat Brunello-wijn geproefd. 

  
De belangrijkste reden dat ik Castellina hier noem, is dat we er de beste ijssalon ter wereld gevonden hebben (en ik overdrijf niet!). Het attente team van To Toscane had ons deze nieuwe ijssalon aangeraden en het stelde ons zeker niet teleur. Hier wordt zonder twijfel her heerlijkste ijs dat ik ooit geproefd heb geserveerd.


De ijssalon ligt net iets buiten het stadje, op vijf minuten loopafstand. Castellina heeft wat weg van Radda, omdat het ook lokaal aanvoelt. Het heeft enkele restaurants, winkels en bars waar u kunt zitten en, zoals de meeste andere bergdorpjes, heeft u ook hier indrukwekkende uitzicht. 

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op