Wijnproeverij bij Casanova di Ama

vrijdag 13 mei 2016

Hoogtepunt van de vakantie - wijnproeverij bij Casanova di Ama


gepost door Kiri (13/05/2016)

Eén van mijn favoriete dingen die we op vakantie in Toscane gedaan hebben, was de wijnproeverij. Het was een geweldige ervaring die ik nooit zal vergeten en ik wil u er graag meer over vertellen. Als u van plan bent dit jaar naar Toscane te gaan, dan moet u zeker een wijnproeverij proberen. U bent tenslotte in een streek die om haar wereldberoemde wijnen bekend staat!

We hadden ditprachtige vakantiehuis in Lecchi in Chianti geboekt. Het wijnproeflokaal van Casanova di Ama lag gelukkig op loopafstand. Ik zou zeker niet willen terugrijden na de proeverij, want de 'proefporties' die hier geserveerd worden, zijn zeer royaal en groter dan bij andere wijnproeverijen.

Casanova di Ama is een kleine wijnboerderij waar al generaties lang dezelfde familie woont en werkt. Het is een authentieke Toscaanse boerderij met 15 hectare grond. Een derde ervan is als wijngaard in gebruik. Verder staan er ook meer dan 2000 olijfbomen op het land en het lijkt erop dat de olijfolie die hier geproduceerd wordt net zo belangrijk voor de familie is als de wijn. Daniela was de perfecte gastvrouw: niets was haar te veel en ze beantwoordde al mijn vragen enthousiast. 

Daniela legde uit dat de grond hier droog en hard is, licht en vol stenen. Dat maakt het ideaal voor olijfolie- en wijnproductie, maar veel andere gewassen zullen hier niet makkelijk groeien. Bij Siena in de buurt is de aarde heel anders, zachter en bruiner.

Ze vertelde ons ook dat het moeilijk is om in deze streek (de Chianti) een hele goede olijfolie te vinden, dus ze is met recht heel trots op de olijfolie die ze zelf produceren. Er worden op dit wijnbedrijf granieten molenstenen gebruikt voor het persen. De olijfolie wordt dus niet gefilterd, maar met graniet geplet. Ook worden de olijven hier niet van de bomen geschud, maar met de hand geplukt: het is een hele oude traditie die aangehouden wordt en waarmee de smaak beter behouden blijft.

We hadden wel wat kleine hapjes verwacht tijdens de wijnproeverij, maar Daniela had een waar feestmaal voor ons bereid. Tijdens de proeverij serveerde ze allerhande heerlijkheden die zorgvuldig uitgekozen waren om de wijnen aan te vullen.

We kregen pecorino-kaas, Toscaanse ham, een hartig taartje met kaas en ham, bruschetta, mozzarella uit Zuid-Italië, een groentehummus dipsausje, warme paté van kippenlevertjes en kalfsmilt, brood, olijven, toastjes met kaas en honing en balsamicoazijn, en tenslotte ook nog cantuccini amandelkoekjes. We voelden ons na afloop verwend en tonnetje rond!

Er werd voor de wijnproeverij één witte wijn, vijf rode wijnen, een dessertwijn en ook een likeurtje voor ons ingeschonken.


1. Witte wijn
Dit was een eenvoudige witte tafelwijn die van twee lokale druiven gemaakt wordt. Er worden maar een paar flessen witte wijn geproduceerd hier, vergeleken met de rode wijnen (20% van de druiven die hier groeien zijn chardonnaydruiven). Ik drink niet vaak witte wijn, want ik houd zelf meer van rode wijn, maar ik vond dit een heerlijk verfrissend, knapperig wit wijntje en het paste perfect bij het aperitiefje dat geserveerd werd.

2. Comena (2012) - rode wijn
In Brolio werd door een rijke heer voor het eerst de wijn gemaakt die nu bekend staat als de Chianti Classico. Hij gebruikte hiervoor vier druivensoorten: twee blauwe en twee witte druiven. En tot het recept officieel veranderde in 2006, bleef deze wijn uit zowel blauwe als witte druiven gemaakt worden.

Het recept werd in 2006 aangepast en bevat nu alleen nog blauwe druiven. Op deze wijnboerderij werden altijd blauwe en witte druiven gebruikt en Daniela's familie vroeg zich af de veranderingen wel nodig waren: het was toch een hele populaire wijn? Het duurde een tijdje voordat ze overtuigd waren, maar ze zien nu wel in dat de wijn die alleen uit blauwe druiven gemaakt wordt meer body, textuur en kleur heeft en van hogere kwaliteit is.

Na een aantal jaren veranderde de mentaliteit van de mensen en werd de wijn langer bewaard, omdat de smaak verbeterde met de leeftijd van de wijn. Daniela legde ons dit alles uit voordat we de eerste twee wijnen gingen proeven.

De eerste wijn die geschonken werd, was volgens het originele, oude recept gemaakt. Deze heette Comena (wat Daniela vertaalde als 'zoals het was') en bevatte twee witte en twee blauwe druivensoorten. Deze wijn is veel lichter dan de nieuwere, en de witte druiven proeft u er zeker een beetje in terug. Daniela zei dat deze wijn nog steeds haar favoriet is. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de nieuwe versie (hieronder beschreven) die alleen blauwe druiven gebruikt.

2. Chianti Classico Casanova di Ama (2014) - rode wijn
Dit is de nieuwe wijn, die, zoals ik eerder al vermeldde, een sterkere smaak en meer body, textuur en kleur heeft. Voor deze wijn worden alleen blauwe druiven gebruikt. Daniela zei dat dit een uitstekende wijn is, maar dat er nog betere wijnen aan zouden komen, die langer gerijpt zijn.

De sangiovesedruif die hiervoor gebruikt wordt, maakt deze wijn aanvankelijk moeilijker te drinken en het duurt vrij lang voordat de wijn een zachtere smaak ontwikkelt. Een merlot-wijn bijvoorbeeld bereikt sneller een zachtere smaak, maar dat is niet mogelijk met een sangiovesedruif.


3. Chianti Classico (2012) - rode wijn
Dit was voor mij de lekkerste wijn die we aangeboden kregen (maar de Riserva was ook heel goed). Daniela serveerde elke wijn in een groter glas en legde uit dat hoe groter het glas is, des te beter de wijn is. Een oudere wijn heeft een groter glas nodig, zodat de wijn kan ademen en meer zuurstof kan opnemen. Deze wijn was vergelijkbaar met de wijn uit 2014, maar had een meer karakteristieke smaak.

4. Chianti Classico Riserva - rode wijn
Voor de Riserva worden de druiven apart geselecteerd, omdat het een wijn van hogere kwaliteit is. Deze wijn is dan ook wat duurder dan sommige andere rode wijnen uit deze regio. Voor een vollere smaak worden kleinere vaten van 500 liter gebruikt waar deze wijn minimaal 1,5 jaar in bewaard wordt. Voor het rijpen geldt: hoe langer, hoe beter. Ter vergelijking: een normale Chianti Classico (dus geen Riserva) wordt slecht 9-12 maanden gerijpt.

5. Merlot (2010) - rode wijn
Thuis is mijn huidige favoriete wijntje een merlot. Een merlot is een zacht en soepel wijntje, dat mijns inziens minder pittig en zuur smaakt dan de meeste rode wijnen. Het is dus een veilig wijntje. Maar ik moet misschien wat avontuurlijker worden.

De merlot van Casanova di Ama wordt met 50% sangiovesedruiven en 50% merlotdruiven gemaakt. Deze wijn heeft een totaal ander parfum, textuur en kleur. De kleur is bijna diep paars-rood. Deze wijngaard produceert niet veel merlot-wijn: het  merendeel wat hier gemaakt wordt, is Chianti Classico. 60% van de wijngaard staat vol met sangiovesewijnranken en op de rest van het land groeien merlot-, cabernet- en chardonnaydruiven.

Daniela vertrouwde ons toe dat haar man en haar zwager eigenlijk geen merlot wilden maken, maar haar zoon is erin geslaagd om de familie ervan te overtuigen om het te proberen. Het is zeker een goede wijn om in een proeverij op te nemen, omdat het zo'n groot contrast vormt met de chianti-wijnen. Ik was een merlot-liefhebber, maar ik ben bekeerd en drink nu veel liever een Chianti Classico. Hoewel de merlot heel drinkbaar was, merkte ik wel dat er veel minder smaak aan zat.


6. Vin Santo - dessertwijn
We weren ook getrakteerd op een dessertwijn, die heel zoet is, hoewel er geen suiker aan toegevoegd wordt. Twee witte druivensoorten en een kleine hoeveelheid blauwe druiven worden in deze wijn verwerkt. Na het plukken worden de druiven drie maanden lang opgehangen, omdat de familie deze wijn heel droog willen hebben.

Een kleine hoeveelheid van deze Vin Santo-wijn vereist veel druiven. Zo is er voor 750 liter normale wijn zo’n 100 kg druiven nodig, maar voor de Vin Santo halen ze maar 250 liter uit 100 kg. Deze dessertwijn past goed bij cake en ijs of is heerlijk als een drankje na een lekkere maaltijd. Daniela serveerde deze wijn met zoete koekjes en een chocoladetaartje.

7. Grappa - likeur
En tenslotte, toen we ons al vrij tipsy voelden, konden we wat grappa niet weerstaan. Het is een sterke likeur (40%) die na de koffie geserveerd wordt.


Als u een wijnproeverij wilt doen in Toscane, klik hier. 

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op