Wat maakt de wijn in Toscane zo bijzonder?

vrijdag 4 maart 2016

Wat maakt de wijn in Toscane zo bijzonder?


gepost door  Dympna (04/03/2016)

Denkt u aan Toscane dan denkt u aan wijn. Dit is de meest beroemde streek van Italië voor wijnproductie. Het is er adembenemend mooi en de wijngaarden zijn niet weg te denken uit het Toscaanse landschap.

Maar wat maakt Toscaanse wijn nou zo bijzonder? Waarom heeft Toscane een onverwoestbare reputatie als het gaat om produceren van wijnen van topklasse? Hier zijn enkele redenen waarom dit deel van Italië een wereldberoemde wijnstreek is.

Het klimaat en de grond zijn precies goed
Wat echt bijdraagt aan het succes van de wijnproductie in Toscane is het mediterrane klimaat. De glooiende heuvels vol met eindeloze wijngaarden zijn ideaal om druivenrassen goed te laten groeien met in het bijzonder de Sangiovese rode druif.

De reden waarom Toscaanse wijn zo bijzonder is wordt uitstekend beschreven door de Italiaanse wijnexpert Giacomo Tachis; “Hier is licht, de zon, stralend zonlicht en de juiste bodem zijn de ziel van de wijn. De traditie van het platteland en de kennis van de mensen zijn de solide basis van de buitengewone Toscaanse wijncultuur”.


De norm ligt hoog
Een groot deel van de wijnen hebben een DOC of DOCG status, een label voor kwaliteitsgarantie dat er voor zorgt dat de wijn aan specifieke eisen voldoet. Wijn moet gemaakt zijn door gebruik van bepaalde methodes en binnen een specifieke regio om een DOC of DOCG status te behouden. Toscane staat met wijnproductie met deze status op de derde plaats in heel Italië.

Toscaanse wijnen hebben een lange geschiedenis
De geschiedenis van de Toscaanse wijn dateert tot de vijfde eeuw voor Christus. Wijnen zijn in de loop van duizenden jaren geëvolueerd tot de wereldberoemde wijnen die we heden ten dage kennen uit Toscane. Wijnbouw neemt al drie eeuwen een groot deel in van de Toscaanse beschaving en het dagelijks leven.

Kwaliteit boven kwantiteit
De focus als het gaat om wijn in Toscane is kwaliteit boven kwantiteit. De streek is niet de grootste wijnproducent ter wereld maar dat maakt de wijn er niet minder beroemd om. De bodem in Toscane kan beter en wijnmakers proberen zich te richten op lage opbrengsten van hoge kwaliteit in plaats van meer wijnen van gemiddelde kwaliteit.


De beste rode wijnen ter wereld
Toscane produceert allerlei verschillende wijn met inbegrip van witte, rode en mousserende wijn, maar is vooral bekend om het produceren van wereldklasse rode wijn. Meer dan 80% van de wijn die hier geproduceerd wordt is rood.

Het merendeel van de rode wijnen in de regio zijn gemaakt van de Sangiovese druif, die in het bijzonder perfect gedijt in het directe zonlicht van de heuvelachtige wijngaarden. Chianti is veruit de meest bekende wijn uit Toscane en bijna de helft van de wijn uit de regio komt uit de Chianti.

De schoonheid van de plaats waar druiven voor de wijn worden geteeld
Ten slotte is de streek waar de druiven groeien in Toscane wat de wijn zo bijzonder maakt. Toscane is zo overweldigend mooi en de setting uitermate romantisch. Neemt u een slokje wijn waarvan u weet dat deze is gemaakt in een wijnhuis in Toscane dan ziet u de schilderachtige glooiende heuvels, groene wijngaarden en weelderig landschap voor u.
Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op