Tien dingen die u niet wist over olijfolie

vrijdag 25 maart 2016

Tien dingen die u niet wist over olijfolie


gepost door Ruth (25/03/2016)

Toscane is niet alleen beroemd om de uitstekende wijnen: ook de olijfolie die hier geproduceerd wordt, staat goed bekend. Toscane wordt in Italië als een klassieke olijfoliestreek beschouwd en het is een goede locatie om de beste olijfolie van het land te kopen. Zo gauw u in dit deel van Italië aankomt, zult u de olijfgroeven in het landschap zien.


Brood en olijfolie zijn essentiële onderdelen van het Toscaanse dieet. De olie kan als dressing gebruikt worden of om in te koken, maar olijfolie wordt ook verwerkt in schoonheidproducten en zeep. Probeer de producten maar eens uit als u in Toscane bent. In deze streek is het gebruikelijk om wat brood in lokale olijfolie te dopen en zo op te eten. Houdt u van olijfolie? Hieronder staan enkele interessante en handige feitjes over olijfolie die u misschien nog niet wist. 

1: Net zoals aan wijn worden aan olijfoliën, afhankelijk van hun smaak, productiemethoden, herkomst en samenstelling verschillende kwaliteiten en gradaties toegekend. 
2: Deze soorten olijfolie worden volgens smaak ingedeeld met behulp van een blinde smaaktest die door een panel van professionele proevers wordt uitgevoerd.
3: Wanneer u ‘Extra Vergine’ olijfolie koopt, betekent dit dat de olie zonder het gebruik van chemische stoffen is geproduceerd, dat hij geen hogere zuurgraad heeft dan 0,8% en dat de smaak ervan als ‘Uitstekend’ is beoordeeld. ‘Vergine’ olijfolie van eerste persing wordt dan ook uitsluitend met mechanische middelen geproduceerd en de zuurgraad ervan is minder is 2%, met een goede smaak.
4: Onderzoek wijst erop dat het nuttigen van circa 2 eetlepels (‘vierge’ of ‘extra vierge’) olijfolie per dag de cholesterolhuishouding van het lichaam kan verbeteren, het risico van coronaire hartziekten kan verminderen en het is zelfs in verband gebracht met het voorkomen van kanker. Dit komt doordat olijfolie rijk is aan anti-oxidanten en een hoog gehalte aan enkelvoudig verzadigde vetzuren heeft.
5: Olijfolie is de enige plantaardige olie die vers uit de vruchten, de olijven dus, geperst zonder gebruikmaking van oplosmiddelen kan worden geconsumeerd.

6: Sommige van de beste Extra Vergine olijfoliën zijn afkomstig uit de Chianti-streek in Toscane, waar enkele van de op de olijven verbouwende bedrijven gebottelde oliën tot de meest gewilde en dus de duurste ter wereld behoren. Voor een ervaring uit de eerste hand is een verblijf in een villa in Toscane een unieke ervaring (www.to-tuscany.com). Want daar wordt dit type olie gemaakt van olijven die afkomstig zijn van bomen op het omringende terrein.
7: De olijvenoogst moet op het juiste moment plaats vinden om ervoor te zorgen dat de zuurgraadniveaus precies goed zijn om in aanmerking te komen voor de Extra Vergine-classificatie.
8: Koud geperste olijfolie betekent dat de tijdens het olijvenproductieproces ontstane olijvenpulp bij minder dan 27 graden Celsius wordt geperst om te bereiken dat er vrijwel geen smaak verloren gaat. Deze is van betere kwaliteit dan olijfolie die niet koudgeperst is.
9: Door licht, warmte en lucht gaat de kwaliteit van olijfolie achteruit; daarom kan deze het best in een afgesloten fles van gekleurd glas op een koele plaats worden bewaard.
10: In tegenstelling tot wijn wordt olijfolie door langer bewaren niet beter. Olijfolie van goede kwaliteit moet binnen één jaar worden gebruikt. Olijfolie van mindere kwaliteit kan slechts een paar maanden worden bewaard.

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op