Chianti classico-wijn viert dit jaar haar 300ste verjaardag

vrijdag 11 maart 2016

gepost door Mikolaj (11/03/2016)
Mocht u om redenen verlegen zitten om Toscane dit jaar te bezoeken: de beroemde chianti classico-wijn viert dit jaar haar 300ste verjaardag. Er worden daarom het hele jaar door allerlei evenementen, festiviteiten en festivals georganiseerd in de Chianti-regio. En u hoeft geen wijnexpert te zijn om daar van te genieten!

Geschiedenis
In 1716 legde de groothertog Cosimo III de Medici de grenzen van de wijngebieden Chianti, Pomino, Carmignano en Vald'Arno di Sopra vast. Deze wijnstreken liggen tussen de steden Florence en Siena. Ook zette hij een organisatie op die de wijnproductie moest controleren en de kwaliteit ervan beschermen.
In het archief van het Brolio-kasteel worden twee documenten bewaard die bewijzen dat Toscane de eerste regio ter wereld was waar de oorsprongsbenaming van een wijn officieel vastgelegd werd. De oorsprongsbenaming omvatte strenge regels voor het gebied waar de wijngaarden zich in bevonden, de wijnproductie en de wijnhandel. Zoals we op de webpagina van het Castello do Brolio kunnen lezen, dateert het eerste document uit 7 juli 1716. Het is een decreet van de groothertog van Toscane om een “wijncongregatie” (d.w.z. een organisatie) op te zetten.  Het consortium Vino Chianti Classico heeft deze datum in haar logo opgenomen. Het tweede document dateert uit 25 september 1716 en is een lijst van de congregatie, waarbij voor elke wijn de grenzen van de productiegebieden aangegeven worden. Het bevat ook zeer strenge normen voor de handel van allerhande wijnen, met een register van de wijngaarden en strikte regels voor het controleren van de productie, de wijnhandel en het vervoer en falsificaties. Het kan gezien worden als de allereerste kwaliteitscontroles.
In 1872 werd door baron Bettino Ricasoli, de eigenaar van Castello do Brolio en de tweede premier van het recentelijk verenigde Italië, voorgeschreven dat chianti-wijn gemaakt moet worden met sangiovese-, canaiolo- en malvasaia-druiven. Dat wordt sindsdien als een vaste standaard geaccepteerd door de wijnmakers van dit gebied.
In 1924 bleek het noodzakelijk om de gebieden iets aan te passen en toen werd ook het “consortium ter bescherming van de chianti-wijn en de oorsprongsbenaming” opgericht. Het consortium koos een zwarte haan als symbool, het historische embleem van de Lega Militare del Chianti, dat door Giorgio Vasari in zijn fresco Allegoria del Chianti weergegeven werd. Deze fresco is geschilderd op het plafond van de Salone dei Cinquecento in het Palazzo Vecchio in Florence. Niet lang daarna, in 1932, werd het achtervoegsel “classico” aan de wijn toegevoegd, om de originele wijnproductiezone te onderscheiden van het grotere gebied (dat eenvoudigweg “Chianti” heet).
In 1984 kreeg de wijn chianti classico de DOCG-kwalificering (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita): dat is de hoogste kwalificatie voor goede Italiaanse wijnen. In 1996 werd het een onafhankelijk DOCG en in 2010 werd de twee oorsprongsbenamingen (Chianti en chianti classico) gescheiden, zodat het nu niet meer mogelijk is om een Chianti-wijn in de chianti classico-productiezone te produceren.  Bij de ledenvergadering van 2013 werden een aantal aanpassingen goedgekeurd voor de wijnproductie, die aanleiding gaven tot een totale reorganisatie van de gehele DOC.
Recentelijk hebben toonaangevende wijnboeren van de chianti classico-zone besloten om een nieuwe toplaag toe te voegen aan de kwaliteitspiramide voor wijn. Tot nu toe was het label “chianti classico riserva” de hoogste kwaliteitscategorie, maar dit kon gemakkelijk misbruikt worden. Een “riserva” moet langer rijpen dan een gewone chianti classico en aan bepaalde criteria voldoen, maar dit kon zeer ruim geïnterpreteerd worden. Binnen de bestaande regels mocht een wijnboer een vat van zijn gewone Chianti wat langer laten rijpen en deze dan als een 'riserva' bottelen en voor een hogere prijs verkopen. Ook kwamen sommige riserva's van wel dezelfde wijngaarden, maar anderen bevatten een combinatie van verschillende wijnbedrijven. Het predicaat was eigenlijk vrij nutteloos geworden.
Daarom vochten bekende wijnproducten, zoals Giovanni Manetti van Fontodi, Marco Pallanti van Castello di Ama en de Mazzei's van Fonterutoli, voor een nieuw topcategorie: de 'gran selezione'. In februari 2014 werd met veel fanfare deze nieuwe aanduiding gelanceerd in de kolossale Salle dei Cinquecento van het Palazzo Vecchio in Florence.

EVENEMENTEN

Dit hele jaar vinden er op verschillende locaties festiviteiten plaats. Voor het weekend van 4-5 juni raden wij u aan om naar Radda in Chianti te gaan voor de "Radda nel bicchiere". Het idee is heel simpel: koop een glas en loop dan langs de meer dan 20 kraampjes waar lokale wijnproducenten u zullen aanmoedigen om hun meesterwerken te proeven. Van 8-11 september is Greve aan de beurt om wijnliefhebbers op hun festival te vermaken. Ook hier koopt u een glas en u kunt dan acht lokale wijnen proeven. Het Panzano-wijnfestival vindt plaats van 15-18 september op het dorpsplein. Bezoekers worden aangemoedigd om de wijnen te proeven, met de wijnproducenten te praten en van de fantastische sfeer te genieten, terwijl jazzmuziek door de warme nazomerlucht klinkt.
Als u evenveel van biciclette (fietsen) houdt als van wijn, dan moet u zeker op 15 mei in Chianti proberen te zijn. Dan kunt u de 99ste editie van de Giro d'Italia-wielerwedstrijd langs de pittoreske wijngaarden zien razen.

Hieronder vindt u de volledige evenementenlijst. Sommige evenementen vinden elk jaar plaats, maar worden dit jaar uitgebreider gevierd en zijn specifiek gericht op het jubileum van de chianti classico-wijn.
Het programma omvat evenementen van april t/m oktober 2016 die plaats vinden in het Chianti-gebied, Florence en Siena.

Chianti classico-wijnfestival en -wijnproeverij:
23 - 24 april, Greve in Chianti, Ruffoli wijnfestival, Ruffoli
14 - 15 mei Castellina in Chianti, Pentecoste a Castellina
2 – 5 juni, Greve in Chianti, Profumi di Lamole
4 – 5 juni, Radda in Chianti, Radda nel Bicchiere
7 juli, Barberino Val d'Elsa, Notte Rosa
10 augustus, Castellina in Chianti, Calici di Stelle
12 augustus, Castelnuovo Berardenga, Calici di Stelle
8 – 11 september, Greve in Chianti, Expo del Chianti Classico
16 – 18 september, Greve in Chianti (Panzano), Vino al Vino, Panzano
24 – 25 september, Greve in Chianti (Montefioralle), Montefioralle Divino
Het hoogtepunt van de evenementen is 24 september, de dag waarom van het decreet van Cosimo III de Medici uitgevaardigd werd. In Florence wordt dit gevierd met een feestelijke herdenking in de Salone dei 500 van het Palazzo Vecchio en een concert in het Nuovo Teatro dell'Opera.

Wijn- en eetevenementen:
Streetfood-festival, 16 en 17 april - Barberino Val d’Elsa
Streetfood-festival, juni - San Casciano Val di Pesa
Biefstuk Fiorentina-wedstrijd, juni - San Casciano Val di Pesa en Mercatale

Muziek en festivals (precieze data nog niet bekend)
Middeleeuws festival in Radda, in juli
Pijporgelmuziekfestival, juni - august, Radda in Chianti
Bluesfestival, juli - Castelnuovo Berardenga

Sportevenementen:
Giro d'Italia, 15 mei – van Greve in Chianti naar Radda in Chianti
Maratona del Chianti, 5 juni – San Casciano Val di Pesa
Gran Fondo del Gallo Nero, 18 september -Radda in Chianti
L'Eroica, 2 october – Gaiole in Chianti
Ecomaratona del Chianti, 15 en 16 october – Castelnuovo Berardenga

Meer informatie kunt u vinden op:


Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op