Pecorino

vrijdag 30 oktober 2015

Pecorino – Een echte Toscaanse kaas

gepost door  Dympna (30/10/2015)


Net als de rest van Italië staat ook Toscane bekend om het heerlijke eten. Bezoekers willen meestal graag lokale gerechten proberen, maar als er zoveel heerlijkheden zijn om uit te kiezen, waar begint u dan mee? Kaas is één van de basisproducten in het Toscaanse voedingspatroon en de Toscanen blinken uit in het produceren ervan. Pecorino is de meest geproduceerde kaas in deze regio, dus we willen u iets meer over deze kaas vertellen.

Wat is pecorino?
Pecorino is een harde kaas gemaakt van schapenmelk. Er zijn vier soorten die de beschermde oorsprongsbenamingstatus hebben. Dit betekent dat alleen de kazen die op specifieke plekken in Italië gemaakt worden de naam pecorino mogen gebruiken. De kaas wordt nog steeds op authentieke wijze gemaakt en dat gaat al duizenden jaren zo. De kaas werd al door de Romeinse legioenen gegeten en werd in de Oudheid door bijvoorbeeld Gaius Plinius de Oudere al beschreven. Als u een hap neemt uit een stuk pecorino, proeft u dus een stukje Italiaanse geschiedenis.

Romaans of Toscaans?
De populairste soort is Pecorino Romano, waarvan één van de officiële erkende productiegebieden de provincie Grosseto in Toscane is. Er bestaat ook een lokale variant, Pecorino Toscano, die erg populair is in de regio. Pecorino Romano is wat harder en zouter, terwijl de Toscaanse variant een wat romigere structuur heeft en een nootachtige smaak. Dit varieert echter per fabrikant, dus de enige logische oplossing is om zoveel mogelijk varianten te proberen!

Hoe wordt het gegeten?
Pecorino is als harde kaas gemakkelijk te raspen of te schaven en wordt vaak als alternatief voor Parmezaanse kaas in pasta’s en salades gebruikt. Het kan ook gebruikt worden als laatste gang van een maaltijd en wordt dan vaak gecombineerd met vijgen, peren en walnoten en besprenkeld met honing. De Toscaanse variant wordt soms ook gebruikt in desserts, waarbij de minder zoute smaak van deze soort een voordeel is.

Waar kunt u pecorino kopen?
Bijna alle delicatessenzaken en markten in Toscane verkopen minstens één soort pecorino, maar het is ook zeer de moeite waard om een fabrikant te bezoeken. Corzano e Paterno is een boerderij waar pecorino gemaakt wordt. Het ligt halverwege tussen Florence en Siena en er worden rondleidingen en kaasproeverijen georganiseerd.


Veel medewerkers van het To-Toscane team wonen zelf in Toscane, waardoor we u een fantastisch inzicht kunnen geven in het beste wat deze geweldige regio te bieden heeft. We adviseren onze klanten altijd graag over activiteiten, bezienswaardigheden en lokale lekkernijen, dus als u het perfecte Toscaansevakantiehuis om te huren gevonden heeft, aarzel dan niet om ons advies te vragen over de verdere invulling van uw vakantie. 

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op