De tuinen en villa’s van d’Medici

vrijdag 26 juni 2015

De tuinen en villa’s van d’Medici


gepost door Virginie (26/06/2015)

Vanaf de 14e eeuw tot en met de 18e eeuw was de geschiedenis van Toscane sterk verbonden met die van familie d’Medici. Zij kwamen van relatief bescheiden afkomst, echter door de eeuwen heen veranderde dit en werden zij de groothertogen van Toscane. De regio heeft een paar mooie goed bewaarde herinneringen aan de familie waaronder de wereldberoemde villa’s en tuinen.

Wie waren de familie d’Medici?
Van origine zetelde de familie zich in de regio Mugello in het noorden van Toscane, later werden er veel landgoederen gevormd in de buurt van Florence eind 1300. Er waren nauwe vanden met andere machtige families en men was financieel moedig ingesteld, en dit maakte dat d’Medici families vooraanstaande families van de stad werden. Ze richten een d’Medici bank op die de grootste werd van Europa waardoor de familie internationale bekendheid kreeg.
Nadat de familie de stad voor meer dan een eeuw politiek domineerde werden zij uiteindelijk heersers van Florence toen de stad veranderde van een republiek in een hertogdom. Later na de verovering van de oude rivaal Siena veranderden de d’Medici Toscane in een groothertogdom en dit bleef zo tot midden 18e eeuw. Hierna vielen ze uit de gratie door een tekort aan mannelijke erfgenamen en faillissementen.

 

UNESCO werelderfgoed
De d’Medici waren sterke beschermheren van de kunsten met inbegrip van de architectuur en hun invloed is tot op de dag van vandaag nog steeds te zien in veel van de gebouwen die dateren uit hun tijd. Een van de meest duurzame en zichtbare erfenissen is de collectie villa’s en tuinen die hun naam dragen en die zijn verspreid door heel Toscane.
In 2013 werden de d’Medici villa’s en tuinen toegevoegd aan de lijst van UNESCO werelderfgoed, en kregen zij erkenning van hun historische betekenis. De villa’s waren de buitenpaleizen van de familie en waren behalve plek voor ontspanning ook belangrijke centra voor agrarische activiteiten in de omliggende gebieden.
De oudste villa’s zijn Villa del Trebbio in de Mugello regio waar de d’Medici  vandaan komen en de Villa Medici bij Cafaggiolo. Deze villa’s waren effectief versterkte boerderijen op goedgekozen locaties waarvan uit de d’Medici het platteland konden controleren. Latere villa’s zijn toonbeelden van architectuur uit de Renaissance, zoals Villa Pratolino en neoklassiek ontwerp zoals Villa dei Poggio Imperale.
Veel van de villa’s hadden omheinde tuinen zoals die bij Villa di Castello die werden ontworpen door Niccolò Tribolo, een beroemde kunstenaar.

Er zijn veel villa’s zeer goed bewaard gebleven die nu dienst doen als musea, instellingen of als particulier landgoed. Sommige van de villa’s zijn open voor het publiek op reguliere tijden of alleen voor speciale gelegenheden en zijn zeker een bezoek waard.

We hebben veel mooie comfortabele vakantiehuizen te huur in Toscane. De perfecte uitvalsbasis om deze prachtige en historische regio te verkennen. Bezoek onze mooie website op www.to-toscane.nl of stuur een e-mail naar ruth@to-toscane.nl

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op