Buona Pasqua in Toscane

vrijdag 13 maart 2015

Buona Pasqua in Toscane

 
gepost door  Dympna Docherty (13/03/2015)


Toscane heeft een aantal hele kleurrijke tradities rondom Pasen en is dan een bezoek meer dan waard. In Italië duren festiviteiten met Pasen meestal vijf dagen, beginnend op de donderdag voor Pasen tot de maandag erna. Houdt hiermee rekening bij het plannen van uw vakantie. We bevelen enkele hoogtepunten aan;
 

Witte Donderdag
De altaars in kerken in heel Italië worden op Witte Donderdag uitbundig versierd met bloemen. De altaars worden met veel bloemen bijzonder gedecoreerd om hulde te brengen aan Jezus en de hele periode van zijn dood en wedergeboorte. Bezoekers zijn van harte welkom in de kerken en dit is een uitstekend moment om Toscane en de vele historische religieuze gebouwen te bekijken.
Kerken die u niet mag missen zijn de Basilica di Santa Croce in Florence, dit is de grootste Franciscaner kerk in de wereld en de basiliek van Santa Maria Novella, ook in Florence met onder andere kunstwerken van Botticelli en Duccio.

 

Goede Vrijdag
Veel Italianen gaan de straat op met Goede Vrijdag en zijn dan gekleed in historische kostuums. Door de straten waar zij vandaan komen worden beelden van Jezus en de maagd Maria ter processie gedragen. Deze lokale traditie is geweldig om mee te maken aangezien we dit op deze manier amper meer in Nederland kennen. Een van de hoogtepunten van alle paasdagen in Toscane is het jaarlijkse Passiespel dat wordt uitgevoerd in de stad Grassina net buiten Florence.
Het stuk betrekt honderden inwoners om verschillende verhalen van het nieuwe testament uit te beelden en eindigt met de kruisiging van Jezus. De inwoners van Grassina maken de kostuums, schilderen decors en nemen muziek op voor het toneelstuk zodat enige tijd alleen het Passiespel de aandacht heeft van de gemeenschap.
Het begint met een optocht van mensen verkleed als oude Romeinen en Galliërs door de straten van Grassina terwijl er scènes uit het leven van Christus worden nagespeeld op een nabijgelegen heuvel.  Dit krachtige lokale ritueel wordt al driehonderd jaar rond bijna iedere Pasen uitgevoerd en is een geweldig evenement voor gelovigen en niet- gelovigen.

 

Paaszaterdag
Deze dag is wat rustiger. De Italianen maken zich klaar voor Pasen. De meeste Italianen brengen de dag door met het koken van traditionele Paasgerechten uit hun regio, bijvoorbeeld Toscane. Zoals het roosteren van een hele lamsbout. Inwoners van Toscane kiezen meestal bijgerechten uit het seizoen die de komende lente symboliseren zoals de favabonen (tuinbonen) en artisjokken.
Laat op de avond worden er in de meeste Italiaanse kerken lange ingewikkelde avondmissen gehouden die middernacht eindigen met het luiden van alle kerkklokken om de wederopstanding van Jezus te vieren.

 

Paaszondag of eerste Paasdag
Een traditie die al vierhonderd jaar teruggaat markeren de inwoners van Florence Paaszondag met de Scoppio del Carro, oftewel de explosie van de kar. Deze ceremonie bestaat uit een uitbundig versierde houten kar die geladen is met vuurwerk en eerst door de stad gaat van de Porta al Prato tot de Piazza del Duomo. De kar wordt getrokken door witte ossen en is met mooie kleurrijke slingers van bloemen en verse kruiden versierd. De wagen is wel drie verdiepingen hoog en ziet er hetzelfde uit als de kar die driehonderd jaar geleden werd gebruikt. Een enorme menigte loopt met de carro mee door de stad, soldaten, muzikanten en lokale inwoners die gekleed zijn in oud-Florentijnse kledij. De kar stopt voor de Cattedrale di Santa Maria dei Fiore waar een raket in de vorm van een duif vanaf de kathedraal in de kar wordt geschoten om het vuurwerk te ontsteken. Traditie wil dat een enorme grote explosie kan betekenen dat het komende jaar een gelukkig jaar wordt met een goede oogst in het vooruitzicht.

 

Paasmaandag
Ook in Italië staat Paasmaandag bekend als tweede Paasdag of eigenlijk meer als Pasquetta dat klein Pasen betekent. Dit is een nationale feestdag om de wederopstanding van Jezus te vieren. Traditioneel brengen de Italianen deze dag door met hun familie en houden een picknick als het weer goed genoeg is. Pasquetta is ook een dag dat er overal marktjes ontstaan die lokale gerechten en andere lekkernijen, kleding en huisgemaakte specialiteiten verkopen.
 

In Siena is een grote markt met etenswaren, lederwaren, keramiek, speelgoed en zelfs boeken terwijl de oude stad van Lucca een enorme antiekmarkt heeft op Pasquetta. Wilt u iets kleinschaliger dan is er een leuke markt in Greve in Chianti met wat antiek en de Fiesole markt net boven Florence biedt etenswaren, wijn en lokale ambachten.

 
Als u van plan bent om op vakantie te gaan naar Toscane tijdens de Paasdagen kijk dan eens op onze mooie website www.to-toscane.nl of stuur een e-mail met uw wensen naar ruth@to-toscane.nl

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op