Villaggio della Birra Siena

vrijdag 5 december 2014

Villaggio della Birra Siena

 
Geplaatst door Sean Caulfield

Als iemand zou vragen of ik mee wilde naar een bierfeest in Toscane zou ik waarschijnlijk denken dat het verkeerde land en streek wordt bedoeld. En dan ook nog op een boerderij een half uurtje ten zuiden van Siena in het midden van de natuur! Dit is waar de afgelopen negen jaar brouwerijen van over de hele wereld bij elkaar komen om te proeven van het beste bier van Italië en de wereld.

Ja, u hoort mij goed, bier. Dit is waarschijnlijk niet het eerste dat u te binnen schiet wanneer u aan Italië denkt. De laatste paar decennia zijn het land de microbrouwerijtjes de lucht in geschoten, sneller dan gist in een fermentatievat. En zoals alles dat met eten en drinken te maken heeft nemen ook de brouwers hun bier zeer serieus. Dat betekent niet dat zij geen plezier hebben, het is hun passie en die willen ze graag delen met zoveel mogelijk mensen. Dat is precies waar het festival van kleine brouwerijen, oftewel Villaggio della Birra (dorpje van bier) Siena over gaat.

Ook al komen er brouwers vanuit de hele wereld is dit festival nog steeds een goed bewaard lokaal geheim. Ik had gehoord dat bierliefhebbers van alle nationaliteiten welkom waren dus ik ging eens kijken wat er allemaal te doen was.


De boerderij waar het festival plaatsvindt ligt verstopt op het platteland net buiten het stadje Buonconvento. Toen ik mijn auto parkeerde in een nabijgelegen veld en naar de grote boerderij liep was het meteen duidelijk dat er een bruisend festival aan de gang was! De meeste actie vond plaats in een grote stal, maar ook buiten stonden vele tafels en parasols. De festivalgangers genoten van een heerlijk biertje en het fantastische Italiaanse weer terwijl ze luisterden naar een van de lokale bandjes die op een nabijgelegen podium stonden te spelen.

Het was vrijdagavond (het festival liep tot en met zondag) en er waren honderden mensen. Tegen de tijd dat het festival afgelopen was hoorde ik dat er nog duizend meer bezoekers waren gekomen om te genieten van de vakkundig gebrouwen biertjes. Terwijl ik door de gezellige menigte naar binnen ging, was de schuur al vol enthousiastelingen die wachten om geserveerd te worden bij de bars met verschillende bierpompen langs de muur. Ook kon er heerlijk gegeten worden van verrukkelijke lokale gerechten.

Het festival werkt met een muntjessysteem zodat drankjes overal een of twee munten kost afhankelijk van de inhoud. Met enkele van de beste bieren uit Italië, België, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Denemarken, Spanje, Duitsland en de Verenigde Staten wist ik  dat het weleens een paar meer muntjes kon kosten. Villagio della Birra is een festival voor fijnproevers en het is niet de bedoeling dat men aangeschoten wordt (of erger).

Er waren voornamelijk jonge mensen uit de buurt, van zeg begin twintig, maar ook wel een paar bierliefhebbers die iets ouder waren zoals ik.  En natuurlijk ook wat verschillende nationaliteiten, ik had niet het gevoel dat ik misplaatst was. Het festival wordt gehouden in samenwerking met de Belgische ambassade in Rome dus er werden veel Belgische biertjes aangeboden. Alle bieren komen van microbrouwerijen, dus geen Hoegaarden of Stella Artois. Het was leuk om te zien hoe de Moor Brewing Company uit Groot-Brittanië aanwezig was, toch ging ik meer voor de Italiaanse bieren en daar heb ik de meeste muntjes aan uitgegeven.

Het bier was uitstekend met een geweldige verscheidenheid aan verschillende smaken. Lichte bieren zoals IPA English en Saison leken populair bij de Italiaanse brouwers, met als blond bier. Een opmerkelijke tendens ging uit naar een ongewone microbrouwerij Loverbeer, gespecialiseerd in wat zurige bieren, met een kenmerkende smaak en wat sterker rond de 8% Alcohol.

Pils, kruidenbieren en bock (Duitse stijl sterk pils) maakten ook hun opwachting. Ik was vooral blij met de Birrifico L’Olmaia uit Toscane die ook aanwezig was met een groot aanbod.

Lokale gerechten waren overal te verkrijgen, want waar gedronken wordt moet ook gegeten worden. Ik kon de porchetta niet weerstaan (geroosterd varken aan het spit) een Italiaanse klassieker en er was Cinghiale stoofpot (wild zwijn) en een heleboel geweldige kazen uit de regio.


Ik kon alleen vrijdagavond, het is echter een aanrader om het hele weekend te gaan. U kunt er gratis kamperen en de sfeer is gastvrij en gezellig. Er zijn zoveel verschillende biertjes om te proberen dat een aantal dagen echt niet te gek is. Het festival werd bezocht door huisbrouwers en bierverenigingen dus als echte bierliefhebber is er altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Er was ook een demonstratie van een thuisbrouwerij van de Carboneria Reggiana Homebrewers Associatie op zondag. Ideaal voor iedereen die thuis bier wilt brouwen.

Voor bezoekers met kinderen is het ook mogelijk om te gaan, op zaterdag begint het festival in de middag en op zondag om tien uur ’s ochtends. De kinderen kunnen genieten van de muziek en lekker eten terwijl u een paar biertjes kunt proeven.

Villaggio della Birra is een groeiend evenement waar nog niet veel toeristen van op de hoogte zijn. Ik kan het naar eigen ervaring echt aanraden! Er wordt steeds meer bier gebrouwen in Italië dus als u meer wilt weten over deze groeiende trend is dit festival zeker de moeite waard. Dit jaar vond het festival van kleine brouwerijen plaats op 5,6, en 7 september en volgend jaar zal het waarschijnlijk rond dezelfde tijd gehouden worden.

U kunt natuurlijk altijd verblijven in een van onze mooie vakantiehuizen in de omgeving van Siena.

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op