Riecine Wijngaard bij Gaiole in Chianti

vrijdag 12 december 2014

Riecine Wijngaard bij Gaiole in Chianti

 

Geplaatst door Sean Caulfield (12/12/2014)

Voor de meeste bezoekers van Toscane, en inwoners zoals ikzelf is de uitstekende kwaliteit van de lokale wijn een van de belangrijkste gegevens. Er is toch niet fijners dan te genieten van een heerlijke Chianti of Vin Santo op een warme avond in Toscane? Ik heb geluk want ik heb connecties dankzij mijn vriendschap met Sean O'Callaghan, hoofd wijnmaker van Chianti Riecine wijngaard.

Riecine ligt in de buurt van Gaiole in Chianti en bestaat al meer dan veertig jaar. En Sean is er al drieëntwintig jaar. Er is bewijs gevonden dat er in dit gebied al wijn wordt gemaakt sinds 1112 AC wat betekent dat dit deel van de Chianti is doordrenkt met historie van wijn produceren.

De wijngaard is gespecialiseerd in Chianti Classico en Sangiovese, beide wijnen met een sterke connectie met het gebied. Chianti is een beschermde naam en deze wijn kan alleen worden gemaakt van druiven uit de Chianti die volgens bepaalde richtlijnen worden geteeld.  Ik bracht begin oktober een bezoek aan Riecine om te kijken wat voor bijzonder wijn hier wordt gefabriceerd. 

 
Volgens Sean was alles anders toen hij in 1991 begon bij Riecine. Destijds lag de nadruk bij lokale boeren vooral op kwantiteit dan op kwaliteit want zij moesten de helft van alle oogst aan hun grondheren geven. Sean heeft dat allemaal veranderd zodat alleen de beste druiven worden gebruikt in de wijn die hij maakt. Ook is de wijngaard helemaal biologisch. Het resultaat is een enorme verbetering in kwaliteit van Riecine wijn en een groeiende reputatie wereldwijd.

Deze focus op kwaliteit en de biologische productie zorgt ervoor dat Sean opvalt,  en hij is ook nog eens een Engelsman die wijn produceert in de Chianti! Er is echter nog een manier waarop zijn methodes verschillen in die van de concurrentie. Sean perst zijn druiven nog steeds op de ouderwetse manier, door het persen van de druiven met de voeten. Dit is zo’n iconisch plaatje voor veel mensen van wijn produceren in Italië, dat er veel toeschouwers zijn in Riecine wanneer de druiven worden geplet.


De druiven worden eerst van de wijngaarde gebracht, dan worden door en machine de stengels gescheiden en dat worden de druiven opgevangen in grote vaten klaar om geperst te worden. Sean, zijn medewerkers en wat vrijwilligers klimmen op blote voeten in de vaten en drukken de druiven plat met hun voeten. Het sap komt zo vrij zonder moderne meer gewelddadige mechanische inmenging. Volgens Sean is dit proces essentieel voor het maken van echt goede wijn. Het is een geweldige ervaring voor bezoekers om die te zien, en zij zijn altijd welkom om mee te helpen. De oogst duurde tot midden oktober dit jaar want dat was precies de juiste tijd dat de druiven rijp genoeg waren. Klimaatverandering heeft ervoor gezorgd dat druiven veel eerder in het jaar rijpen en hogere suikerwaardes hebben. Dit wordt op het moment toegestaan bij het maken van superieure wijnen. Op grotere schaal kunnen deze veranderingen net als in de hele wereld ook schadelijk zijn voor de wijngaarden in de Chianti.

Dit jaar was niet ideaal om wijn te produceren aan gezien er veel regen was in de zomer in de Chianti waardoor schimmels meer kans hadden bij de druiven. De jarenlange ervaring van Sean zorgt ervoor dat hij de druiven goed onderhoud en weer een paar prachtige wijnen kan leveren van hoge kwaliteit zoals men gewend is van Riecine.

De wijngaard en de boerderij beslaan ongeveer vijfendertig hectare. Er zijn ook olijfgaarden en eigenbossen oftewel typisch Toscaans platteland. Recentelijk is de grond door een Russische investeerder gekocht en deze heeft geld gestoken in het onderhoud van de wijngaard. Met speciale aandacht voor de cantina waar de wijn wordt gemaakt, nu in nieuwe opslagruimtes en met splinternieuw apparatuur. De bouw is net afgerond en het resultaat is indrukwekkend.
 

 
Nadat u de boerderij heeft bekeken kunt u op het terras plaatsnemen en genieten van een de beste producten van Riecine omgeven door het mooie landschap van Toscane.

Het is mogelijk om wijn te proeven met Sean om alle verschillende wijnen uit te proberen. Of neem een paar flesjes mee naar huis. De oogsttijd is perfect om Riecine te bezoeken, de wijngaard is echter het hele jaar door geopend. U hoeft geen afspraak te maken, wel handig om even van te voren te bellen dat u eraan komt zeker als u mee wilt helpen met oogsten en druivenpersen!

Ga voor meer informatie naar de website van Riecine.

Wilt u meer weten wat er zoal te doen is in Toscane, neem dan eens een kijkje op onze website op onze online reisgids. We hebben in de buurt van Gaiole in Chianti tientallen mooie vakantiehuizen die u kunt huren en vanwaar u Riecine kunt bezoeken.
 

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op