Via Francigena

woensdag 12 november 2014

Via Francigena


Een warme zonnige herfstdag was de perfecte dag om een stuk van de Via Francigenate wandelen. We reden twintig minuten vanuit de Chianti naar onze gids die bij de lokale parkeergarage van Abbadia d’Isola op ons stond te wachten. Ingo was onze gids voor de dag. We sprongen in de minibus die ons naar het startpunt bij Castello della Chiocchiola bracht.

Ingo had voor een ieder van ons een koele fles water meegenomen. Hij deed zijn rugzak op (waarschijnlijk vol met handig gereedschap en noodvoorraden) en we vertrokken op een stoffige weg richting een bos.

Het was heerlijk warm weer en ik keek uit naar de wandeling die we voor de boeg hadden. Ingo ging ons voor en vertelde over de geschiedenis van de bedevaart. Dit is wat ik heb geleerd:

De Via Francigena begint in Engeland in Canterbury (op ongeveer 30 kilometer van mijn huis) en loopt door Frankrijk, Zwitserland, omlaag door Italië naar Rome. Het is niet helemaal zeker dat de bedevaart in Canterbury begon, dat ligt eraan waar je vandaan komt, aangezien je niet in Engeland begint wanneer je in Frankrijk woont. Sigeric de Serieuze, de Aartsbisshop van Canterbury had in 999 de bedevaart gedaan en gedocumenteerd, en werd de kenner van de Via Francigena, vandaar dat het beginpunt in Canterbury, Kent ligt.

De route is niet veel veranderd sinds de middeleeuwen, maar als gevolg van nieuw aangelegde wegen en dergelijke zijn er vandaar de dag wat omwegen. Er zijn gelukkig nog genoeg wandelpaden in het ongerept Toscaanse landschap. Daar is niet zoveel veranderd.

We liepen door bossen, open vlaktes en langs kronkelende witte (onverharde) wegen. Een goed paar wandelschoenen is wel nodig, er lag veel los grint en stenen, en ik gleed een paar keer uit. Ook wel prettig om een beetje fit te zijn, en vergeet regenkleding niet.

Na twee uur gewandeld te hebben kwamen we bij een opening in het bos en hadden een geweldig uitzicht over de vallei waar de majestueuze ommuurde plaats Monteriggioni in ligt. Ingo vertelde ons dat deze middeleeuwse stad ooit belegerd is geweest tijdens een strijd tussen de Florentijnen en Siena. Het is ook wereldberoemd omdat het als decor dient voor de videogame Assasins Creed.

We liepen richting Monteriggioni en betraden het stadje door een van de oorspronkelijke poorten. Het is een charmante pek met een paar souvenirwinkeltjes en restaurants. We hebben op het plein heerlijk even genoten van de sfeer uit vervlogen tijden terwijl we op een terrasje zaten. Andrea de eigenaar van de reisorganisatie (biketourandrea@gmail.com) die die de wandelingen organiseert kwam zich ook nog even aan ons voorstellen.

Na wat rust en een snelle rondleiding door de oude stad was het tijd om deze schilderachtige plak te verlaten. De wandeling terug duurde ongeveer een uur over een kortere route. Langs de paden verzamelden we rode bessen en we konden bijna de pelgrims van vroeger voelen.

Toen we terugkwamen bij het busje ging de zon langzaam onder over Toscane. Ingo reed ons terug naar onze auto en nadat we gedag hadden gezegd reden we terug naar onze villa voor een welverdiend glas rode wijn van de beste Chianti Classico.

Ik heb veel interessante feiten geleerd over de Via Francigena en niet alles met u gedeeld daar het veel leuker is om dit zelf te horen wanneer u een deel van de Via Francigena zelf gaat wandelen. Groet Ingo van mij!

 

Paul Perry.

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op