Castello di Ama

vrijdag 28 november 2014

Castello di Ama

 
Gepost door Ruth Albracht

Eén keer per jaar komt het gehele team van To Toscane bijeen in Toscane. We verblijven dan in een paar prachtige vakantiehuizen in Casanuova di Ama en naast het vele vergaderen worden we getrakteerd op bijzondere diners en uitjes.


De medewerkers van To Toscane komen uit Groot-Brittanië, Duitsland, USA, Australië, Frankrijk, Polen, Italië en Nederland. Het is een gezellige en hechte club met leuke en inspirerende mensen die allemaal dezelfde passie hebben: Toscane!

Dit jaar gingen we met z’n allen op bezoek bij het mooie wijnhuis Castello di Ama. Na een korte wandeling langs de wijngaarden met de laatste zon van de dag die alles in een betoverend mooi licht zette, kwamen we aan bij het prachtig gerestaureerde wijnhuis. Ama, de Borgo op vijfhonderd meter van Castello di Ama bestaat al vijfhonderd jaar. En ook toen werden er al heerlijke wijnen gefabriceerd door een aantal belangrijke families die hun residentie in de Chianti hadden. In 1960 werd Castello di Ama fabelachtig mooi gerestaureerd om de tijden van weleer te laten herleven en werd er begonnen met het maken van de beroemde Chianti Classico, een van s ‘werelds meest prestigieuze wijnen. Vandaag de dag wordt het Castello di Ama door de familie van Lorenza Sebasti en Marco Pallanti geleid. Marco Pallanti is een begenadigd wijnmaker. Met groot succes hebben zij de afgelopen 25 jaar Castello di Ama opgebouwd tot een bloeiend bedrijf dat al meerdere prijzen heeft ontvangen voor hun uitstekende wijnen.

 
We kregen een rondleiding van de charmante gastvrouw over het landgoed. Terwijl we uitleg kregen over hoe wijn wordt gemaakt konden we geweldig mooie moderne kunst bewonderen. Denk aan Michelangelo Pistoletto, Anish Kapoor en Louise Bourgeois. Het bijzondere is dat er hoogstaande moderne kunst van beroemde kunstenaars is geïntegreerd in het bedrijf. We keken onze ogen uit. Terwijl onze gastvrouw vertelde over de verschillende gistingsprocessen, hoe lang vaten gebruikt worden en waarom de vaten omgerold worden – waarbij alle wijn iedere drie maanden uit de vaten wordt gehaald, om daarna weer verder te mogen rijpen in een ‘vers’ omgerold vat – namen we de verschillende kunstinstallaties in ons op. Ook daarover kon zij zeer goed vertellen, het was heel interessant om de achtergrond te horen en hoe deze bijzondere op maat gemaakte moderne kunst voor Castello di Ama tot stand is gekomen.

De Indiase kunstenaar Anish Kapoor heeft het charmante historische kapelletje op het landgoed getransformeerd door een rode bol te maken die de warme gloed van een gemeenschappelijk vuur voorstelt in het midden van de vloer van de kapel. De oude vloer van de kapel werd verwijderd waarna er een speciale betonvloer gegoten werd met een koker van anderhalve meter diep in het midden waarin de lichtinstallatie geplaatst werd. Bij binnenkomst waren we verrast, het leek alsof er een bolletje lava op de grond lag dat je zo met je handen kon aanraken. Magisch!

Het werk “Topiary” van Louise Bourgeois prikkelt de zinnen, gesitueerd op de bodem van een smalle grot die een middeleeuwse sfeer heeft is een delicate fontein gemaakt van Carrera marmer. Het is een geknielde jonge vrouw, terwijl het ook een prachtige bloem is. De muren om het beeld heen zijn zwart en het is moeilijk oriënteren omdat het zo donker is. Het  beeldschone werk lijkt wel een fragment van een vergeten mythe.

Het warme onthaal, de interessante uitleg en de geweldige atmosfeer maken dat wij in ieder geval nog eens een heerlijk bezoek aan Castello di Ama willen afleggen. De combinatie van het eeuwenoude traditionele Toscane en moderne kunst is fenomenaal.

Het is zeker de moeite waard om een wijnproeverij te combineren met een rondleiding over het goed en te genieten van de bijzondere moderne kunst midden in een betoverend landschap. Vier wijnen worden geproefd tijdens de proeverij, het Al Poggio IGT, Il Chiuso IGT, Castello di Ama Chianti Classico, een selectie van Vigneto, en hun extra virgine DOP Chianti Classico olijfolie. De proeverij duurt ongeveer 2,5 uur.
Voor meer informatie over de prijs en boekingen kunt u contact opnemen Castello di Ama. www.castellodiama.com

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op