De L'Eroica

woensdag 29 oktober 2014


De L'Eroica


De laatste zes jaar heb ik samen met vele andere fietsers uit de hele wereld de L’Eroica wielerronde gereden bij Gaiole in Chianti op een vintage racefiets. De ronde wordt ieder jaar op de eerste zondag in oktober gereden. Wanneer je de L’Eroica fietst voelt het alsof de tijd heeft stilgestaan, de tijd vóór geasfalteerde wegen, kekke outfits en hybride fietsen met veel vering.

De regel is dat alleen racefietsen die gefabriceerd zijn vóór 1987 die aan specifieke criteria moeten voldoen gebruikt mogen worden om mee te doen. Dit bijzondere wielerevenement bestaat al sinds 1997 en de populariteit is enorm toegenomen de laatste jaren. Dit jaar (2014) registreerden bijna 5000 fietsers zich om mee te doen. Sommige deden verslag in grote Italiaanse kranten zoals de Corriere della Sera en de La Gazzetta dello Sport.

Ik trok mijn vintage outfit aan en ging naar beneden naar Gaiole met mijn plaatselijke fietsclub om mee te doen aan deze geweldige fietstour. Zodra je arriveert in Gaiole weet je dat er iets bijzonders aan de hand is. De dag voor de grote rit is de kleine Toscaanse stad vergeven van de stands met fietsonderdelen uit verschillende jaren, memorabilia en specialisten die reparaties en tune-ups uitvoeren. Voor bezitters van oude- en waardevolle racefietsen is dit een uitstekende gelegenheid om onderdelen te vinden en specialisten te spreken die anders moeilijk te vinden zijn.

Er worden natuurlijk overal lokale gerechten aangeboden, we zijn wel in Italië! Pizza to go, koks die traditionele recepten bereiden en restaurants met druk bezochte terrassen, er is zoveel keus om nog even heerlijk te lunchen voordat je op de fiets stapt. In een stand is een pop-up restaurant opgezet door vrijwilligers uit de streek die de hongerige toeschouwers wel 1200 worstjes en 600 t-bone steaks serveerde!  De sfeer is ongelofelijk met duizenden deelnemers en nog meer toeschouwers, velen van hen gekleed in vintage outfits. En dat allemaal in het kleine stadje Gaiole in Chianti dat vermeld werd in het Engelse Forbes Magazine omdat het plaatsje op nummer 1 stond van de lijst met de meest idyllischeplaatsen om te wonen in Europa. 

De Eroica is geen wedstrijd dus veel mensen nemen de tijd om te genieten van het mooie landschap, geweldig eten en de warme sfeer. Het fietsen zelf blijft zwaar, plezier staat echter voorop, dit evenement heeft bovenal een hartelijke uitstraling.

Op de dag van de Eroica kunnen deelnemers kiezen uit vier verschillende parcours. Het kortste parcours is 38 kilometer en de langste (volledige rit) is indrukwekkend, wel 209 kilometer lang! En er zijn parcours van 75- en 135 kilometer lang die zeer geschikt zijn voor fietsers zoals ik, die wel gewend zijn om kilometers te maken maar geen professionele sporters zijn. Alle parcours gaan over de originele onbestrate wegen (Strade Bianchi) die vroeger de plaatsen in de Chianti aan elkaar verbonden. De routes over deze wegen gaan soms over hele steile heuvels, dus een ieder die het volledige parcours wil afleggen moet beschikken over benen van staal en de mindset van een Olympische atleet!

De afgelopen zes jaar heb ik altijd de 135 kilometer gereden en dat blijf ik doen. Dit is een goede mix van uitdagende fietsroutines en prachtige natuur. Er is ook nog genoeg tijd om af en toe te stoppen langs de route. Er deden ongeveer zestig leden mee van mijn lokale tourclub. We waren opgesplitst in kleine groepjes zodat het voor iedereen een gezellige rit was, waar iedereen op zijn of haar eigen niveau kon fietsen.

De L’Eroica is bedoeld om de klassieke wielertours van vroeger te herleven, en ook al is het geen wedstrijd, toch hebben de deelnemers een kaart die wordt afgestempeld bij controlepunten om de tijd vast te leggen. Dit is precies hoe het werd gedaan voor de elektronische controlepunten!

Behalve dat de kaarten worden afgestempeld is het mogelijk om salami, belegde broodjes, gekookte eieren en zoete koekjes te nuttigen en lokale gerechten tijdens deze stops. Ik ben fan van de ribollita, een traditionele Toscaanse groentesoep met brood erin verwerkt. De soep wordt gekookt in een gietijzeren pot op een driepoot boven open vuur. Het is wel raadzaam om niet teveel te eten anders kom je de heuvels niet meer op!

Er wordt ook Vin Santo geserveerd, een zeer populaire dessertwijn uit Toscane, maar nogmaals let een beetje op met wat je drinkt wanneer je het volgende controlepunt niet wiebelend wilt bereiken.

Het platteland waar je doorheen fietst is net zo indrukwekkend mooi als je zou verwachten. De verschillende parcours brengen je van open akkerbouwvelden naar de meer gesloten wijngaarden en olijfboomgaarden. Dit is een prachtige manier om het bijzondere Toscaanse landschap te leren kennen. De kleuren van de vintage outfits die de fietsers dragen contrasteren mooi met het omringende landschap en alle wielrenners zijn dan ook een gewild onderwerp voor de vele enthousiaste fotografen langs de route. Het is bijna onmogelijk om niet af en toe te stoppen om optimaal te genieten van de omgeving. Waanzinnig mooi om alle vreemde en bijzondere fietsen langs te zien komen. Er was zelfs een deelnemer die dapper genoeg was om op een hoge bi (zo’n oude fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel) het parcours af te leggen!


Alle parcours eindigen waar ze beginnen, in Gaiole. Op het grote plein waar iedereen over de finish komt is het festival nog in volle gang. Iedere fietser moet zich een weg banen door het midden van het plein waar toeschouwers staan te juichen en applaudisseren wanneer de renners over de finish gaan. Alle deelnemers krijgen een feestelijke fles wijn. Het maakt niet uit welk parcours je fietst, iedere deelnemer voelt zich op dat moment als een winnaar.

De feeststemming houdt aan tot het donker wordt en men laaft zich aan wijn en bier. Op dat moment zijn de meeste fietsers, waaronder ik zelf zo moe dat je alleen nog maar naar je bed kan wankelen.

De volgende dag wordt er opgeruimd, het plaatsje Gaiole wordt weer terug gebracht in oorspronkelijk staat en alles is weer voorbij voor een jaar. Aangezien de Eroica steeds meer enthousiaste deelnemers heeft verwacht ik dat volgend jaar ook weer een groot succes wordt. Ik ben er in ieder geval weer bij, wellicht rijdt ik het volledige parcours, of misschien ook niet.

Toscane wordt al heel lang geassocieerd met fietsen, niet in het minst omdat de legendarische Gino Bartali hier geboren is. Hij won de Tour de France twee keer en de Giro d’Italia drie keer in de jaren 1930 en 1940. Het prachtige landschap van de regio en de mix van uitdagend heuvelachtig terrein en de vlakkere meer toegankelijke routes maken dat Toscane een favoriete bestemming is voor fietsers, gevorderden of beginners. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Toscane het decor is voor de L’Eroica.

We hebben een aantal vakantiehuizen in Gaiole inChianti en omgeving voor een ieder die deelneemt aan de L’Eroica of als toeschouwer aanwezig wilt zijn. We kunnen u ook helpen met registeren voor het evenement. De route kan trouwens het gehele jaar door worden gereden, daar deze goed wordt aangeduid met borden. We kunnen ook een rondleiding met een gids regelen wanneer u daar prijs op stelt.

Wilt u meer weten over andere grote evenementen in Toscane waar u aan mee kunt doen, kijk dan eens op onze sport- en activiteitenpagina. Voor meer informatie over vakantiehuizen in Toscane kijk op onze website www.to-toscane.nlGeen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op