Vijf historische evenementen in Toscane die je gezien moet hebben

vrijdag 16 mei 2014

Aniek van Italië Uitgelicht schrijft vandaag een gastblog over historische evenementen in Toscane die je gezien moet hebben. In Toscane viert ieder dorp namelijk feest tijdens de wijnoogst of de olijfpluk, en zijn er ook verschillende festiviteit ter ere van de beschermheilige van de stad of het dorp. Vaak vinden er de hele dag indrukwekkende activiteiten plaats, trekt er een parade door de stad waarbij iedereen verkleed is in middeleeuwse kostuums en kijk je je ogen uit!

Wijnvaten rollen in Montepulciano

bron: Patrick Keogh @ Flickr

Ben je eind augustus in Toscane en houd je wel van een lekker glaasje wijn, breng dan een bezoek aan Montepulciano. De laatste zondag van augustus vindt in dit schilderachtige middeleeuwse stadje de Bravio delle Botti plaats, een spannende wedstrijd tussen de acht contrade of stadswijken. De deelnemers van elke wijk duwen loodzware houten wijnvaten door de smalle straatjes van het historische centrum van Montepulciano. De winnaar is degene die als eerste bij de Duomo op de Piazza Grande is, die zich bovenop een heuvel bevindt. De Bravio ontstond meer dan 600 jaar geleden als paardenrace, maar omdat Montepulciano wereldberoemd is om zijn rode wijn, heeft men dit veranderd in een wedstrijd met wijnvaten. Het stadje is prachtig versierd met vlaggen en versieringen in de kleuren van de verschillende contrade. En met alle ridders en adellijke dames, in hun spectaculaire kostuums, ben je bijna weer terug in de Middeleeuwen.

Paaszondag in Florence

Op paaszondag vindt er een mooi evenement plaats op het Piazza del Duomo, midden in Florence, de Scoppio del Carro. 's Ochtends trekken twee witte ossen een versierde kar door de stad. Ze worden gevolgd door een parade waarin honderden figuranten meelopen, die gekleed zijn in historische kledij; edelen, vaandeldragers, muzikanten en ridders. Wanneer de kar aankomt op het Piazza del Duomo wordt er vanaf het altaar in de Duomo – de Dom- een mechanische duif afgeschoten naar de kar. De duif ontsteekt hier een groots vuurwerk. Hierna moet de duif weer terugkeren naar de Duomo, want als dit niet lukt zal volgens het bijgeloof de oogst mislukken of zal een groot onheil de stad treffen. De laatste maal gebeurde dit in 1966, toen de Arno overstroomde...

Il Gioco del Ponte in Pisa

bron: Jon Gonzalo Torróntegui @Flickr
De laatste zondag van juni viert de stad Pisa het Gioco del Ponte, ofwel het Spel van de Brug. De twee districten aan beide zijden van de Arno, die de namen Tramontana en Mezzogiorno dragen, dagen elkaar uit om als eerste een loodzware carrellone (kar) naar de andere zijde van de brug te duwen.

Op 16 juni is er nog een mooi evenement, de Luminara di San Ranieri. Aan de gevels en achter de ramen van de palazzi aan de Arno worden meer dan 100.000 kaarsen of lampanini geplaatst; dit geeft een sprookjesachtig uitzicht, zeker wanneer ook het vuurwerk wordt afgestoken. De dag erna houdt men tijdens het feest van San Ranieri een historische regatta of roeiwedstrijd op de Arno.

Spectaculaire paardenrace in Siena

Een evenement dat zeker niet kan ontbreken op deze lijst is de Palio van Siena. Dit spectaculaire evenement heeft een eeuwenoude traditie, de eerste wedstrijd hield men al in 1287. Tegenwoordig wordt de wedstrijd tweemaal per jaar gehouden, op 2 juli en 16 augustus. Op een afgeladen vol Piazza del Campo, midden in het historische centrum van de stad, strijden tien van de zeventien verschillende stadswijken tegen elkaar in een paardenrace. In een bloedstollende wedstrijd rijden de ruiters drie ronden over het Piazza del Campo. De winnaar ontvangt de palio, een vaandel, en natuurlijk eeuwige roem. De wedstrijd duurt vaak nog geen twee minuten, maar er is de hele dag van alles te beleven in de stad. Zo worden 's ochtends de paarden en ruiters gezegend in de verschillende kerken van de stad, waarna alle vertegenwoordigers van de wijken in middeleeuwse outfit door het centrum paraderen. Ze stellen de wijken hun ruiters voor aan het publiek.

Waan je in de Middeleeuwen in Arezzo

bron: Esimple Studios @ Flickr
De Middeleeuwen herleven in Arezzo, op de voorlaatste zaterdagavond in juni en de eerste zondagmiddag in september. Het charmante stadje viert dan namelijk La Giostra del Saracino. Het is een traditioneel middeleeuws steekspel waarbij de ridders van de vier stadsdelen van Arezzo – vernoemd naar de stadspoorten Porta Crucifera, Porta del Foro, Porta Sant'Andrea en Porta Santo Spirito- tegen elkaar strijden.

Over Italie Uitgelicht

Italië Uitgelicht is dé blog over kunst, cultuur, musea & tentoonstellingen, literatuur, reizen, steden & regio’s, boekentips en culinair. De site is opgericht door Aniek Rooderkerken en is ontstaan uit de liefde voor Italië.

Aniek heeft een passie voor kunst, cultuur en reizen. Als kunsthistorica specialiseerde ze zich in de Italiaanse Renaissance, maar naast Italië ontdekt ze graag ook andere bestemmingen en culturen.
 

1 opmerking:

Een reactie plaatsen

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op