Macchiaioli: een erfenis van Toscaanse Kunst

vrijdag 1 maart 2013


Macchiaioli: een erfenis van Toscaanse Kunst

Denken we aan Toscaanse kunst dan denken we aan de Renaissance. De kerken, monumenten, paleizen en vele vakantiehuizen Toscane zijn duidelijk zichtbare tekenen van deze periode in de kunstgeschiedenis.

Er bestaat een meer modernere Toscaanse kunstbeweging die een belangrijke rol in de geschiedenis van de Italiaanse kunst heeft gespeeld. In een bar, Caffè Michelangelo in Florence ontmoetten rond het midden van de negentiende eeuw de Florentijnse kunstcriticus en een groep – meestal Toscaanse – schilders elkaar.

Het was in dit café dat de schilders een nieuwe artistieke beweging, de Macchiaioli in het leven riepen.

Hun artistieke aspiratie was ambitieus: de schilderkunst vernieuwen. Ze geloofden dat de Romantiek in een crisis verkeerde en dat de kunstenaars zich alleen maar leken te richten op de realiteit. Vanuit Frankrijk bereikte het realisme Toscane en de canons van de klassieke schoonheid leken niets meer dan een vervagende herinnering.


Macchiaioli paste volledig in deze nieuwe artistieke context, met een aantal opvallende kenmerken. Macchiaioli gebruikte voor het creëren van nieuw werk een speciale techniek. Daar dankt de stroming ook haar naam aan. De schilders van de beweging waren van mening dat de werkelijkheid alleen vertoond kon worden door met stipjes in kleur te schilderen, en de contracten van licht en donker. Volgens de Macchiaioli zijn er in de werkelijkheid geen vormen of contouren dus zouden ze niet moeten worden gebruikt in de kunst. De vormen van de onderwerpen zijn eenvoudig en detail tot een minimum beperkt.


Wat is het belangrijkste onderwerp in hun werk? Heel eenvoudig, Toscane! Vakantiehuis Toscane, het landschap, platteland en portretten van arbeiders aan het werk zijn afgebeeld in hun schilderijen. Dit en scènes van boerenarbeid en de grote veldslagen van de  Risorgimento.

De toonaangevende kunstenaars van deze stroming zijn

Silvestro Lega, Telemaco Signorini en Vincenzo Cabianca.

De meest belangrijke schilder was Giovanni Fattori. Vandaag de dag kunt u zijn werken en het werk van vele andere Macchiaioli kunstenaars bewonderen in het Giovanni Fattori Civic Museum van Livorno, in de prachtige Toscaanse Villa Mimbeli.

Overal in Toscane zijn de musea gevuld met werken van deze kunstenaars die een grote bijdrage hebben geleverd aan de negentiende-eeuwse kunst in Toscane.

Geen opmerkingen:

Contact

Waarom To Toscane?

  1. 1) Meer dan 750 vakantiehuizen in Toscane
  2. 2) Beste prijsgarantie!
  3. 3) Veilig uw gegevens beheren
  4. 4) Het team van To Toscane bezoekt elk vakantiehuis
  5. 5) We hebben persoonlijke kennis van de streek

bezoek onze site

delen op